Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ



Για πρώτη φορά στην ιστορία του το σχολείου μας προχώρησε στην έκδοση βιβλίου με τίτλο "Σε ένα πιάτο ο κόσμος όλος" με κατοχυρωμένα ISBN και COPY RIGHT  και εκδότη το σύλλογο συμπαραστάσεως κρατουμένων "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

  
Ιδέα για την έκδοση

   Η συγγραφή αυτού του βιβλίου και η έκδοσή του είχε αφετηρία την ανάγκη των μαθητών για δημιουργικότητα , συνεργασία, αλλά και διαθεματικά στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής διαδικασίας , την ανάπτυξη της  γλωσσικής ικανότητάς τους   για παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου.
   Επίσης η ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων εντάσσεται στην ανθρωπογεωγραφία , με την οποία ασχολούμαστε στο σχολείο και γενικότερα σε θέματα πολιτισμού , στάσεων και συμπεριφορών και αποδοχής της διαφορετικότητας. Αυτά τα στοιχεία τα είδαμε και σε συμμετοχές μας   σε προγράμματα που οι μαθητές παράγουν και δημιουργούν και αυτό τους δημιουργεί ευφορία και ικανοποίηση.
   Γενικά, έχουν την ανάγκη, πέρα των μαθημάτων, για ενασχόληση με πράγματα που τους βγάζουν από τη σκληρή ρουτίνα των φυλακών. Τα βιβλία που  συνήθως βγαίνουν σε τέτοιους χώρους αποτελούνται από κείμενα μαθητών που περιγράφουν δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν και τη συνεχή λαχτάρα για ελευθερία-αποφυλάκιση.
   Είπαμε να καινοτομήσουμε, να δώσουμε κάτι πιο χαρούμενο, γιατί η χαρά της ζωής και της δημιουργίας δε λείπει και από τέτοιους χώρους όσο είμαστε ακόμη άνθρωποι.       Ξυπνήσαμε μνήμες από τα παιδικά τους χρόνια, τα χρόνια της αθωότητας πριν περιέλθουν σε παραβατικές συμπεριφορές οι οποίες τους οδήγησαν σε χώρους εγκλεισμού. Έτσι, ίσως ξεχαστούν για λίγο και συγκρίνοντας το χθες με το σήμερα τελικά αποφασίσουν για ένα καλύτερο αύριο… Το σίγουρο είναι ότι το καταχάρηκαν!
   Η μαγειρική από τις χώρες καταγωγής των μαθητών μας , «Μαγειρική του Κόσμου» θα μπορούσαμε να την πούμε μιας και έχουμε τόσες Εθνικότητες , παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο πολιτισμικό , αλλά και γευστικό.
   Οι συνταγές μας ελπίζουμε καταρχάς να μπουν σε κάθε σπίτι έστω και σαν μια μικρή αλλαγή στην κατά τα άλλα μοναδική Ελληνική κουζίνα, καθώς κάποια από τα εδέσματα είναι τελείως ξεχωριστές γεύσεις και «αξίζουν» τη δοκιμή.
   Για πολλά κράτη ειδικά για αυτά με πλούσια ιστορία, τα φαγητά τους είναι στοιχεία πολιτισμού και υπερηφανεύονται πάντα για τις γεύσεις που δημιουργούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου